Buszos kirándulások

Weekend Travel

Utazási ajánlatok

Indulás: 2024. május 24 - szeptember 29-ig
Rövid leírás: Az Olymposzi Riviéra egyik igen kedvelt üdülőhelye. Thessalonikitől 110 km-re délre, az Olympos-hegy lábánál található. Széles, tágas utcák és gondozott környezet jellemzi. A tengerparton hangulatos tavernák, kávézók, üzletek sorakoznak, ahol a görög konyha ízeivel ismerkedhetünk meg. Szélesen elnyúló, tiszta homokos strandjával, lassan mélyülő vizével a családok körében is népszerűvé vált. Az üdülőcentrum mellett helyezkedik el Platamon halászfalu, kavicsos-köves parttal, mely esti sétára csábít, felette vár emelkedik. Nei Pori remek kirándulásokra ad alkalmat: ellátogathat a nevezetes Tempi-völgyébe, a közeli Olymposra az istenek hegyére, Panteleimonas hagyományőrző faluba, a Meteorákhoz, az ég és föld határán lebegő, 150m magas gigantikus csipke alakú sziklákon álló bizánci kolostorokhoz, melyekből ma csak 5 látogatható vagy akár hajókiránduláson vehet részt a kristálytiszta Égei-tengeren.
Indulás: 2023. december 2., 6:00 – dunaújvárosi Aldi parkoló
Érkezés: 2023. december 2., a késő esti órákban
Rövid leírás: A csokoládégyárba való megérkezéskor videóvetítés keretében megtekinthetjük az édességek előállításának fortélyait. Később megismerkedünk a csoki és édességgyártás szempontjából legfontosabb alapanyag, a kakaó történetével – annak felfedezésétől az európai uralkodókhoz való eljutásán keresztül napjainkig. A múzeumban továbbá a csokoládé és édességgyártáshoz szükséges gépeket is megismerjük a gyártósoron végighaladva, köztük fellelhetünk muzeális értékű, egyedi, vagy nagyon régről fennmaradt tárgyakat is. A látogatás végén megkóstolhatjuk a mintaboltban árult termékeket, melyekből vásárolni is lehet! Parndorf település Ausztriában, a magyar határtól mintegy 25 km-re fekszik, itt található a Fashion Outlet Center, ahol több mint 70 világmárka üzletében vásárolhatunk akár 30-70% kedvezményekkel.

Részvételi díj:15000 Ft.

Indulás: 2023. december 3., 6:00 - Dunaújváros Aldi parkoló
Érkezés: 2023. december 3., a késő éjszakai órákban
Rövid leírás: A schönbrunni kastély előtti kulturális és karácsonyi vásár a császári kulisszák romantikáját kínálja, és a karácsonyt követően újévi vásárrá alakul át. A hangulatos vásáron 75 osztrák és a szomszédos országokból érkezett kiállító kínál bádogjátékokat, nosztalgikus képeskönyveket, bibliai állatseregletet, kerámiákat és kézzel hímzett terítőket az 1880-as évek stílusában. A kastély előtti díszudvaron, a karácsonyfa előtt felállított színpadon osztrák és nemzetközi karácsonyi dalok, egyházi énekek csendülnek fel a világ legkülönbözőbb tájairól érkező kórusok, fúvószenekarok és együttesek előadásában. A hagyományos Wiener Adventzauber (bécsi adventi varázslat nevű karácsonyi vásár) alkalmából a Rathausplatz fénylő mesevilággá változik. A körülbelül 150 stand karácsonyi ajándékokat, fenyődíszeket, édességeket és meleg italokat kínál. Egy 12 méter átmérőjű, óriási adventi koszorú uralja a teret, a környező fák pedig ünnepi díszben csillognak és fényárba borítják a környéket. Az első bécsi karácsonyi vásárt (Christkindlmarktot) több mint hét évszázaddal ezelőtt rendezték meg. Az eseményt 1984 óta nevezik Adventi Varázslatnak, ami nem túlzó elnevezés: a vásár, a körülötte levő kivilágított park, a gyerekeknek fenntartott barkácsműhelyek; a puncs, a forralt bor és a többi finomság illata miatt a környék tényleg olyan, mintha egy mesevilágba csöppentünk volna. A városvezetés és a kereskedők is gondoskodnak arról, hogy a hangulat legalább olyan meghitt és bájos legyen, mint a kezdetekkor.

Részvételi díj:16000 Ft.

Indulás: 2023. december 9., 6:00 - dunaújvárosi Aldi parkoló
Érkezés: 2023. december 9., a késő esti órákban
Rövid leírás: Kassa nevezetességei zömében a történelmi városközpontban találhatóak, így nagy távolságokat sem kell megtenni, és gyalog is felfedezhető a település. A város szíve az orsó alakú főtér, melyet Szlovákia egyik legszebb terének tartanak. A tér valójában egy állandóan nyüzsgő sétány, amelyet sok gyönyörű történelmi épület övez. Decemberben Kassa belvárosa is ünnepi fényekbe öltözik, és még inkább elbűvölő látványt nyújt. Adventi idején a főtéren rendezik meg a karácsonyi vásárt, ahol leginkább kézművesek árulják portékáikat, de forralt mézbort és puncsot is kortyolgathatunk.

Részvételi díj:16000 Ft.

Indulás: 2023. december 10., 6:00 - Dunaújváros Aldi parkoló
Érkezés: 2023. december 10. , a késő éjszakai órákban
Rövid leírás: Sziklák, erdők és patakok között idén is mintegy 40 különböző faház sorakozik Ausztria legnagyobb feldíszített karácsonyfája körül december elején. A több mint 20 méter magas karácsonyfát óriási gyertyákkal, gömbökkel és hatalmas ajándékokkal díszítik fel. A gyerekek karácsonyi meséket hallgathatnak, míg a nagy, rusztikus fa pajtában kézműves üvegfúvó, kovács, faesztergályos és fafaragó mesterek bemutatóit láthatjuk. A melengető italoknak, a jóféle helyi ételeknek és saját készítésű tésztaféléknek hála kulináris élvezetekben sem lesz hiány. A rendkívüli adventi élményről látványos tűzeffektusok sora és hangulatos világítás is gondoskodik.

Részvételi díj:16000 Ft.

Indulás: 2023. december 30. , 5:30 - dunaújvárosi Aldi parkoló
Érkezés: 2024. január 2., az esti órákban
Rövid leírás: Székelyföld, Erdély legjelentősebb magyarok lakta vidéke. Az magyar nemességhez tartozó székelyek legfontosabb feladata a magyar állam keleti határainak védelme volt. A területről a történelem folyamán több alkalommal is tömegesen vándoroltak el a székelyek: a Tatros folyó völgyében élő gyimesi csángók, a Brassó környékén élő barcasági (hétfalusi) csángók és a Kárpátokon túl élő moldvai csángók. Székelyföld turisztikai vonzerejét a székely kapuk, a történelmi műemlékek, a számos helyen fellelhető rovásírásos emlékek növelik. Az utazót rabul ejtik a fenyvesek borította hegycsúcsok, a szilaj hegyi patakok, a völgyekben megbúvó tavak a védett lápok. Az anyaországi turista, otthon érezheti magát, mert Székelyföldön mindenütt anyanyelvén köszöntik és a székelyek híres vendégszeretetével fogadják.

Részvételi díj:90000 Ft.

Indulás: 2024. február 2. , 21:00 – dunaújvárosi Aldi parkoló
Érkezés: 2024. február 4. , a reggeli órákban
Rövid leírás: A velencei karnevál világszerte ismert, ősi hagyományokra épül, a gondolák és a lagúnák városában. Ezen az eseményen a város apraja-nagyja csónakra, bárkára, tutajokra száll és egész nap illetve éjszaka ott tartózkodik. Mindenki a vízen ebédel és vacsorázik, állandó zeneszó kísérete mellett. A szórakozás minden formája előfordul, még a tűzijátékokat is beleértve. A hajnalt is a vízen kell megérni, mert aki a „redentore hajnalán” az Adria vizével vetett magára keresztet, az egész évre mentesül a betegségektől.

Részvételi díj:24500 Ft. + kb. 30 €

Indulás: 2024. február 11. , 8:00 - Dunaújváros Aldi parkoló
Érkezés: 2024. február 11. , az esti órákban
Rövid leírás: A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. A népszokás megjelenéséről a XVIII. század végéről vannak az első adatok. A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplőt vagy a soktollú, fából összeállított buzogányt tartották. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc. A mohácsi busójárást felvették az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Az UNESCO 2009. szeptember 28. és október 2. között tartott kormányközi bizottsági ülésén a világ minden tájáról érkezett 111 jelölésről döntöttek a jelzett időben.

Részvételi díj:8500 Ft.

Indulás: 2024. március 8. , 6:00 - Dunaújváros Aldi parkoló
Érkezés: 2024. március 10. , az éjszakai órákban
Rövid leírás: Az évszázadok során költőket, írókat, zeneszerzőket ihletett meg a cseh főváros hangulata, mely mindig is olyan jelzők dicsfényében fürdött, mint „a Moldván úszó fenséges arany hajó” (Apollinaire), száztornyú város, arany Prága, vagy egyszerűen csak a városok királynője. Európa egyik legelragadóbb, leghangulatosabb és a legtöbb építészeti stílust felvonultató városát a X. században alapították a Moldva partján, s a település szerencsésen átvészelte a legnagyobb világégéseket, így ékszerdobozhoz hasonló történelmi központját 1992-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Budapest örökös versenytársa, a turisták egyik nagy kedvence nem véletlenül szerepel mindig a világ legszebb városainak top tízes listáján. S ez bizony nem véletlen…

Részvételi díj:45000 Ft. + 100 €

Indulás: 2024. március 29. , 6:00 - Dunaújváros Aldi parkoló
Érkezés: 2024. április 1. , az éjszakai órákban
Rövid leírás: Bosznia-Hercegovina - látnivalókban gazdag terület: Medugorje, Szarajevo városa, oszmán építészeti emlékek, dzsámik és a világörökség részeként is számon tartott mostari Öreg-híd vonzza az odalátogatókat. A dalmát tengerpart gyönyszemeit (Split, Trogir, Zadar), pedig nem csak az azúrkék tenger képe és a bájos, nyitott kis kávézók teszik vonzóvá, hanem gazdag történelme is.

Részvételi díj:47500 Ft. + 130 € + belépők kb. 25 €

Indulás: 2024. április 20. , 4:00 - Dunaújváros Aldi parkoló
Érkezés: 2024. április 25. , az éjszakai órákban
Rövid leírás: Amszterdam, Hollandia fővárosa és egyben legnagyobb települése. 851.573 lakosa van a városban, 1.351.587 a városi területen, és 2.410.960 az amszterdami nagyvárosi területen. A 12. század végi kis halászfalu, Amszterdam lett a holland aranykor (17. század) egyik legfontosabb kikötője a világon, amely az innovatív kereskedelem fejlődésének eredménye. Ez idő alatt a város volt a pénzügyek és a gyémántkereskedelem vezető központja. Amszterdam 17. századi csatornái és a 19. és 20. századi amszterdami védelmi vonal az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Hollandia kereskedelmi fővárosaként és Európa egyik legfontosabb pénzügyi központjaként tartják számon. Hollandia művészeti, kulturális terén Amszterdam szerepe vitathatatlan, többek között Rembrandt és Vincent van Gogh munkái láthatók itt, valamint a világhírű sörfőző cég, a Heineken múzeuma is.

Részvételi díj:72000 Ft. + 400 € + belépők (kb. 85 €)


+36 20 939 2123, Palócz Lajosné
+36 30 343 7401, Palócz Lajos
+36 20 384 9694, Palócz Norbert
KASZ-03-000079/2013